Opaalkust

Wissant

Wissant (van het Nederlands: Witzand) is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France) en telt 1071 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Boulogne-sur-Mer.

Wissant ligt aan de Opaalkust tussen de rotskapen van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, op precies 5 km van beide. Cap Gris-Nez heeft grijze of donkere rotsen, Cap Blanc-Nez witte. De naam Wissant komt van “wit zand” en tussen die rotsen ligt inderdaad een stukje zand. In de 12e eeuw werd de plaatsnaam als Witsant of Wisand gespeld en werd hier een oude vorm van het Vlaams gesproken; de rotskapen heetten oorspronkelijk Swartenesse of Grisenesse en Blankenesse of Witternesse. In de vroege middeleeuwen was het een belangrijke haven, die zowel in Dante’s De goddelijke komedie als in het Chanson de Roland vermeld wordt. Later verzandde de haven en nam Calais de rol over. Twee van de burgers van Calais die zich in 1347 overgaven aan de koning van Engeland Eduard III en die door Rodin vereeuwigd werden kwamen uit Wissant : Jacques en Pierre de Wissant.

Tegenwoordig is Wissant vooral populair bij wandelaars, surfers en kitesurfers.

Ter info: Op 26 juli 1917 om 04:20 is er een Duitse duikboot U-Boot UC-61 met 25 bemanningsleden gestrand vanwege de dichte mist op het kanaal, volgeladen met mijnen en torpedo’s. Sinds 1932 verdween hij onder het zand. Rond de jaarwisseling van 2018-2019 is hij terug boven water gekomen wegens zandverplaatsingen. Er liggen ook verscheidene bunkers op het strand en in de duinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rode pijl duidt op de plaats waar we kunnen proberen te parkeren.

 

Mount Hubert

De berg Hubert, Hauts-de-France is een heuvel en ligt ten noorden van de Haute Escalles en ten noordoosten van Escalles . Mont d’Hubert heeft een hoogte van 140 meter. Er is een prachtig zicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

De rode pijl duidt op de plaats waar we kunnen proberen te parkeren.

 

Escalles

Gelegen op de Grand Site 2 caps aan de kust op 13 km van Calais en op 29 km van Boulogne-sur-Mer , wordt het dorp Escalles gekenmerkt door zijn prestigieuze site ” Cap Blanc-Nez ” maar ook door zijn strand, kiezel en fijn zand, zijn vele wandelpaden, paardensport, gemarkeerde mountainbike waarvan sommige u naar het hoogste punt van de kliffen brengen van 133 m.

Vanaf de top van de kliffen strekt het uitzicht zich uit over het achterland of het geel dat de koolzaadvelden domineert, het groen van de weilanden en het rood van de papavers die de heuvelruggen van een heuvelachtig landschap likken met uitzicht op de Straat van Pas-de-Calais, Wissant Bay en Cap Gris-Nez. Op een dag met mooi weer ziet u de kliffen van de Engelse kust.

Mis de prachtige zonsondergangen niet die veel schilders en fotografen aantrekken.

Wij gaan bij de doorsteek even stoppen om beelden te maken van het strand en de kliffen. We kunnen daar ook een wandeling maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rode pijl duidt op de plaats waar we kunnen proberen te parkeren.

Calais

Binnenhaven Calais

Achtergelaten netten bieden hier een mooi uitzicht.

 

 

 

 

 

 

Een interessant fort in de haven van Calais

We passeren bij het wandelen naar het staketsel het Fort Risban.

Fort Risban is een belangrijke structuur en zijn rol was om de toegang tot de haven van Calais te verdedigen, het is gelegen tussen het centrum van Calais en het strand en hoewel het mogelijk is om een ​​deel van het fort te zien, is het grootste deel ruïnes of ontoegankelijk. Het werd geblokkeerd door de Engelsen in 1346 die het fort restaureerden en de toren van Lancaster creëerden, gebouwd in 1405 tijdens het bewind van Hendrik VIII. Het fort werd in januari 1558 opnieuw Frans, maar minder dan veertig jaar later werd het fort twee jaar Spaans, tot het verdrag van Vervins in mei 1598.

De toren van Lancaster diende als een buskruitdepot voor schepen. In 1799 leed het fort ernstige schade als gevolg van een ontploffing in het buskruitdepot dat de tunnels, een kapel en een deel van de omringende muur verwoestte. Het fort werd gebruikt als een schuilplaats voor de bevolking van Calais in de Tweede Wereldoorlog.

Staketsel Calais

Gezellig zandstrand, leuk zicht op de zee met de kanaalferries die naar Engeland varen. Met mooi weer zie je zelfs de krijtrotsen.

 

 

 

 

 

 

 

De rode pijl duidt op de plaats waar we kunnen proberen te parkeren.

 

Digue du Braek

Een bezoek waard: de breakwal in Duinkerke

In de haven van Duinkerke is deze dam zes kilometer lang, met uitzicht op de Noordzee, een plaats die theoretisch verboden is voor het publiek. Het werk dat geleidelijk is veranderd in een kunstmatig strand is een populaire plek geworden voor Duinkerke. Het is een bijzonder beeld met een speciale achtergrond: Seveso-locaties, raffinaderijen en hoogovens in de industriële zone van de haven.

LANGS DE BRAEKDIJK

Een hopeloos rechte, eindeloze weg, geflankeerd door een brede hellende helling naar de zee en een vuurtoren in het onwaarschijnlijke tempo, zoals Vlaanderen. Het markeert het eindpunt van deze lange route. Het is de vuurtoren van Saint Pol, geclassificeerd als een historisch monument. En dan de wereld, of absoluut niemand, de sfeer van de dood op de hielen, versie aan zee, het is de dijk van Braek ( breker , Vlaams). Deze brede borstwering bedekt met een 6 km lange bitumineuze mix werd daar opgericht om de industriële faciliteiten en het ertsbassin te beschermen, gegraven tot 13 meter diep. Hiervoor werd 14 miljoen kubieke meter zand naar de fabriek verplaatst om de laatste op te trekken tot 9 meter boven zeeniveau. Het staalcomplex dat sinds de jaren zestig door de dijk wordt bedreigd, verzadigt de de atmosfeer van een permanent achtergrondgeluid, soms onderbroken door dat van materialen die soms in de ruimen van schepen worden geladen, soms op de dokken worden gedumpt. De wind draagt ​​soms de geur van brandwonden. Een geur van werk … 

Maar ’s avonds … Braek is een plaats waar verkeer verboden is … maar wordt getolereerd. Bij mooi weer zijn de plaatsen zelfs erg druk. Het strand is erg mooi en vooral erg handig voor gezinnen en campers die hun voertuig bij de hand willen houden. Buiten het hoogseizoen wonen surfcastingvissers hier, meestal ’s avonds. En het is ongetwijfeld bij zonsondergang dat de plek de meeste charme heeft …

Nuttige informatie : – De brug van de sluis Charles de Gaulle die vanuit Duinkerke naar de dijk van Braek werkt niet meer, dus oversteken van de Risban lukt niet. En het is onwaarschijnlijk dat het op een dag zal worden gerepareerd … Dus we kunnen niet passeren, wat extreem problematisch is voor fietsers en voetgangers. Deze recente breuk vereist om het mineraalbassin enkele kilometers te omzeilen in onveilige omstandigheden, om zich bij Mardyck aan te sluiten bij de Braek. – Het Braek-gebied is geclassificeerd als Natura 2000. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rode pijl duidt op de plaats waar we kunnen proberen te parkeren.

Bron: Wikipedia en Google